Mekinje zobene i pšenične: Što je to? Kako jesti?

Mekinje zobene i pšenične: Što je to? Kako jesti?

Mekinje se dobivaju drobljenjem tvrde ljuske zrna. Sadrže vitamine PP, B1, B2, E, selen, magnezij, cink, kalij, željezo i druge korisne mikroelemente. Ali što je najvažnije: mekinje su izvor ogromnih količina vlakana, sporih ugljikohidrata i proteina.

Mekinje – krupna dijetalna vlakna koja naša crijeva koriste kao apsorbent. One upijaju višak vode, toksina, masti, teških metala i potiskuju probavljenu hranu duž intestinalnog trakta. Kao rezultat toga, poboljšava se rad probavnog sustava. Mekinje se često propisuju kod stagnacije žuči, slabog motiliteta crijeva i zatvora.

U crijevima, mekinje vežu žučne kiseline i tako smanjuju razinu kolesterola u krvi. To je dobro za prevenciju ateroskleroze. Ako vam ne smeta jesti začinjenu i masnu hranu, svakako dodajte mekinje u svoju prehranu.

U želucu, mekinje nabubre i stvaraju osjećaj sitosti. Osim toga, smanjuju glikemijski indeks i sadržaj kalorija u proizvodima, pomažu u smanjenju razine šećera u krvi. Ako ste skloni prekomjernoj težini, redovita konzumacija mekinja pomaže u održavanju ispravne težine i izbjegavanju dijabetesa.

Koliko mekinja mogu pojesti dnevno?

Preporučena količina mekinja nije veća od 30 grama, to jest, oko 2 velike žlice. Počnite s 1 ili 2 čajne žličice dnevno tijekom prvog tjedna i postupno povećavajte dozu. Ne zaboravite piti 2 litre čiste vode dnevno jer na kraju krajeva mekinje su i dalje suhi proizvod.

Kako jesti mekinje?

Možete ih piti sa sokom, čajem ili vodom. Savršeni snack: dodajte mekinje u čašu nemasnog kefira ili jogurta. Izvrsna alternativa skupim jogurtima u bocama s nekontroliranom količinom šećera i žitaricama nepoznatog podrijetla.

Mekinje je najbolje jesti prije ručka. Kaša za doručak: skuhajte mekinje u tanjuru s vrućim mlijekom ili vodom, ostavite nekoliko minuta i zasladite po ukusu, bobicama i komadićima voća.

Kada se mekinje ne smiju jesti?

Mekinje se ne smiju jesti tijekom pogoršanja gastritisa, čireva, kolitisa i infektivnog enteritisa, kao i u slučaju nedostatka vitamina.

U PONUDI

Mekinje zobene prirodne Sibirske 200g

Mekinje zobene prirodne Sibirske

Mekinje pšenične pročišćavajuće s biljem Sibirske 200g

Mekinje pšenične pročišćavajuće s biljem Sibirske

Mekinje zobene i pšenične: Što je to? Kako jesti?